De store bulkedagene
Sitatet om den store bulkedagen, den 23. desember er noe vi har hørt om i mange år i vårt langstrakte land, men vi kan også strekke oss til å si at hele desember er en utsatt måned. Men det er tre datoer som stikker seg ut!
Generelt i desember kostet bulkingen i fjor over 800 millioner kroner.
«‒ I fjor krasjet menn for nesten 600 millioner i desember, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.»
Det går myter om hvilket kjønn som er best i trafikken, men tallene er ganske høye i begge statistikker.
Kvinners verste desemberdager bak rattet de siste 10 årene:
15. desember: 3.902
23. desember: 3.887
22. desember: 3.835
Menns verste desemberdager bak rattet de siste 10 årene:
23. desember: 7.269
22. desember: 7.080
15. desember: 7.050
Men hvorfor er det så mange som bulker akkurat disse datoene?
Julen er en fin høytid for mange av oss. Juleribbe, medisterkaker og julegaver er noen av de flotte høydepunktene vi ofte møter på.
Men julen medfører også en del stress, og med tidsklemma som allerede er til stede for de fleste av oss så kan vi bli litt mer uforsiktige en vanlig.
I tillegg vil mer krevede føre fjerne noe av marginen vi ofte har når vi gjør noen uheldige valg bak rattet.
For mange så er det nesten en tradisjon å kjøpe julegaver så nærme jul som mulig der vi tar alt i et jafs. Da slipper vi flere turer på senteret, og det er mange av oss veldig fornøyd med. Og til vår store overraskelse så er det stappfullt på parkeringsplassen og parkeringshuset hvert år, nettopp fordi det er mange som velger denne løsningen.
Desto flere kjøretøy som er samlet så øker risikoen for uhell som «bulking» og påkjørsel siden det skaper mye uoversiktlige situasjoner på et lite areal der snø, mørket og generelt værforhold også spiller inn som faktorer.
Fremtid forsikringsselskap forteller at hos dem ble det bulket og krasjet over 1600 ganger uken før jul, til en kostnad på rundt 62 millioner kroner. Så som de sier så er det i ferd med å bli «den store bulkeuken».
Hva kan vi gjøre for å forebygge dette?
Rygg inn på parkeringsplassen, så har du fronten rett vei når du skal ut igjen med bilen full
Ikke stol blindt på sensorer, det er ikke alt de får med seg (for eksempel lave kanter)
Ikke bli stresset hvis du kommer inn på en overfylt parkeringsplass. Pust med magen
Ikke fikle med mobilen eller bilens duppeditter når du kjører
Sørg for at rutene er skikkelig skrappe og frie for dugg i alle retninger før du kjører
Planlegg når du reiser ut for å handle inn til jul. Kan du heller kjøpe gavene noen uker tidligere, evt. reise flere dager? Da får du bedre tid og stresset går ned. I tillegg vil det være mye mindre kjøretøy på parkeringsplassene så det blir lettere å parkere og kjøre ut.
Når det er mange trafikanter rundt oss så betyr ikke det at du har dårlig tid, heller det motsatte. Når vi blir stresset som sjåfører så vil vi ofte komme oss så fort bort fra det som mulig. Dette er generelt en dårlig taktikk å følge, men det er ofte et instinkt.
Så, stress ned og ta det med ro, så går alt som regel veldig fint.
Med dette sagt så ønsker vi alle en fin desember og en stressfri julefeiring. Og husk at ditt stress og dine valg påvirker de andre trafikantene rundt deg, både på godt og vondt.
Hilsen oss i Nullvisjonen Agder