Sikring av barn i bil!
Ifølge Norsk helseinformatikk (NHI) så er årsaken til at mer enn 9 av 10 barn som blir alvorlig skadd eller dør i bilulykker feilsikret eller rammes av løse gjenstander i bilen.
Som foreldre er barna det kjæreste vi har og vi er livredde for å det skal skje de noe, og det samme gjelder når de skal sikres i bil. Vi er opptatt av å sikre de på en god og trygg måte, men for mange foreldre så kan dette med sikring av barn i bil oppleves som en jungel å bevege seg inn i.
Her har vi svart ut noen spørsmål som kan være aktuelle for deg som foreldre eller f.eks. besteforeldre. For mer informasjon så vil vi anbefale å gå inn på Trygg trafikk sine sider på dette temaet; Barn i bil - gode råd om sikring av barn i bil - Trygg Trafikk
Bildet er hentet fra Trygg trafikk
Hva slags type stol eller pute til hvilken alder?
- For babyer så finnes det bilstoler som er tilpasset for disse, ofte kalt babystol. Med mindre det er medisinske årsaker så skal denne monteres bakovervendt.
- For små barn i bil (0-5 år), som har vokst ut av babystolen, så anbefales småbarnstol. Og her som ved babystol så anbefales det at barnet sitter bakovervendt. Vekten av hodet til et barn kan veie hele 25 prosent av kroppens totalvekt. Ifølge BeSafe så viser frontkollisjonstester at belastningen på barnets nakke er fem ganger større når man sitter forovervendt sammenliknet med bakovervendt.
- Når barnet opp i alderen 5-7 år, så kan de gå over til en forovervendt beltestol. Her er det viktig å se til at beltet sitter riktig, stramt over hoftene og godt inn på skuldrene.
- Først når beltestolen har blitt for liten, og barnet er over 22 kg og 125 cm så kan man vurdere å gå over til bilpute.
Hvor i bilen bør barnet sitte?
- I dagens biler er det airbag også på passasjersiden framme, noe som kan være direkte livsfarlig for et barn i f.eks bakovervendt eller forovervendt bilstol hvor barnet er under 140 cm, dersom denne ikke er koblet ut.
- Nullvisjonen anbefaler derfor å plassere barnet i baksetet så lenge som mulig, evt at du forsikre deg og gjøre nødvendig tiltak som ivaretar sikkerhet for barnet ditt i passasjersiden framme.
Bildet er hentet fra Trygg trafikk
Brukt eller ny barnestol, har det noe å bety?
- På et generelt grunnlag så har en bilstol en levetid på ca 10 år, men slitasje som sollys, kulde/varme, kutt eller bruddskade i selen eller godset kan redusere levetiden.
- Nullvisjonen anbefaler at en bilstol som har vært involvert i en ulykke byttes ut.
- Dersom du kjøper en brukt bilstol, så vær sikker på dens historie.
Ytterklær?
- Ta av eller åpne opp ytterklær slik at beltet kommer tett inntil kroppen. Se til at beltet ligger rett, ikke vridd, slik at trykket på kroppen er best mulig. Her vil Nullvisjonen anbefale beltesamler for å sikre at beltet sitter godt inntil barnets kropp, og at barnet ikke «vrir seg ut» av selen under transport.
Hva sier lovverket
Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.
Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.
Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er airbag. Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.
I bil der det ikke er bilbelter (veteranbiler) skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.
Barnesikringsutstyret må monteres slik det står beskrevet i bruksanvisningen og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129.
Kilde: Trygg trafikk
Generelle tips;
- Bruk god tid på montering av godkjent stol og få gjerne hjelp av butikkens ansatte eller produsenten dersom noe er usikkert.
- Sjekk alltid begrensninger på vekt og høyde i forhold til valg av stol.